Anàlisi lexicomètrica

Per tal de completar aquesta assignatura d’Escriptures Hipertextuals, es necessari fer un treball final de recerca amb un programa anomenat AntConc, que ens ha de servir per realitzar una anàlisi lexicomètrica a partir de la recerca d’informació al web sobre diferents blogs. Es podien escollir entre diferents temàtiques i he acabat triant el feminisme, cosa que m’ha portat a cercar quatre articles que fessin referència sobre aquest tema i que descriuen molt bé en quin punt es troba la societat actual.

Un cop obert el programa AntConc 3.4.4 (Macintosh OS X) s’han passat aquests quatre articles a un format senzill com és “txt” per tal de pujar-los al “corpus” lingüístic, així l’anomena el programa. No he tingut cap problema alhora de codificar els caràcters perquè el sistema ASCII, estava incorporat al meu mac. Les dificultats han esdevingut amb la instal·lació del llistat de paraules stopwords.

De totes maneres, un cop solucionat he trobat moltes paraules freqüents del corpus que no ens diuen res, són paraules “ruido” com per exemple: de, que, en, los, etc., no tenen cap significat i he passat el filtre d’stopword. S’ha passat de 4.321 a 3.537 freqüències de paraules.

Si observem la pantalla, comprovarem que hi ha una llistat força llarg on cada paraula té la seva freqüència, en aquest cas s’ha fet servir el cercador del programa AntConc que les ha analitzades. Corresponen a les paraules que es repeteixen dels quatre articles escollits sobre el feminisme i les que tenen més freqüència.

Captura de pantalla 2017-05-17 a les 12.15.31

Un procés automàtic on les paraules amb més freqüència són “mujeres” amb 66 i “feminismo” amb 64.

CONCORDANCES:

Si observem la pantalla següent, es pot comprovar que la concordança mostra la paraula “mujeres” objecte d’analítica, en el centre de color blau i a cada costat el context on apareix, per si escau, analitzar l’ús de la paraula en el corpus. Les concordantes són instruments indispensables en l’estudi de les col·locacions i patrona lèxics, per això és una peça clau en la investigació d’un corpus.

Captura de pantalla 2017-05-17 a les 12.17.55

Passa el mateix amb la següent pantalla i amb la paraula “feminismo”

Captura de pantalla 2017-05-17 a les 12.18.34

Com podem veure, la pantalla següent mostra els gràfics on es poden localitzar:

Captura de pantalla 2017-05-17 a les 12.23.07

Un cop s’ha arribat al final de l’anàlisi lexicomètrica i hem pogut observar els resultats, comprovem que amb el programa AntConc ens permet fer infinitats de llistats de paraules de tot el conjunt dels textos o només d’una. És una bona eina que ens ha servit per deixar palesa la problemàtica de la dona en ple segle XXI.

Aquest programa AntConc que hem fet servir per aquesta anàlisi lexicomètrica ens serveix per cercar tota classe de concordances i llistats. Ens ofereix les eines bàsiques per realitzar automàticament i gairebé a l’instant múltiples seleccions.

Materials i fonts d’informació:
Feminisme 1 : www.mujeresenred.net/spip.php?article1397
Feminisme 2 : www.eldiario.es/zonzantica/feminismo_femenino-david_perez-alcalde_alcala
Feminisme 3 : https://feministailustrada.com
Feminisme 4 : blogs.publico.es/lidia-falcon/2017/03/08/las-ultimas-perversiones-del-feminismo

 

 

 

Deixa un comentari